Во Србија откриено уште едно наоѓалиште на злато, меѓу првите 100 наоѓалишта во светот

177

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, соопшти дека во Србија е пронајдено уште едно наоѓалиште на злато, со многу повеќе злато отколку во околината на Жагубица.
„Најдовме друго место со многу повеќе злато отколку во Жагубица“, објави Вучиќ на крајот од своето последно обраќање до јавноста.

Според првите прелиминарни извештаи, како што нагласи, „тоа е едно од првите 100 наоѓалишта на злато во целиот свет“.

Воедно, Вучиќ не сакаше да ја соопшти локацијата на локацијата за, како што рече, „да не отидат сите таму“.

За потсетување, минатата недела беше објавено дека на локалитетот Чока Ракита во општина Жагубица е пронајдено богато наоѓалиште на злато.

Неколку дена подоцна, Геолошкиот институт на Србија соопшти дека, според груби проценки, Србија има резерви од 500 тони златна руда.