Volkswagen: Самоуправувачки возила на патиштата за пет до 10 години

14
Model car vintage

Извршниот директор на Volkswagen, Херберт Дајс очекува возилата со автоматизирано управување да бидат спремни за продавање меѓу 2025-та и 2030-та година.

Дајс навел и подобрување на перформансите на компјутерските чипови што се неопходни за самоуправувачките автомобили, како и вештачката интелигенција којашто го забрзува целиот процес.

“Може да предвидиме дека овие возила наскоро ќе се најдат во употреба и ќе можат да се најдат дури и во комплексни ситуации во текот на возењето“, рекол Дајс, пренесува Ројтерс.

Тој во Volkswagen дојде во 2015 година од BMW и му помогна на најголемиот германски производител да го надмине дизел скандалот што изби истата година, така што направи инвестиционен план од 73 милијарди евра.

Фото: Freepik