„Волшебникот од Вествуд“ за успехот: Не се мешај таму каде немаш контрола

111

Џон Вуден или „Волшебникот од Вествуд“ живееше 100 години и инспирира многумина во текот на својот живот, а и денес сè повеќе со задоволство го цитираат кога зборува за успехот и победата.

Џон Вуден се обиде да ја понуди својата дефиниција за успех како пензиониран кошаркарски тренер и професор, писател и советник. Во едно од неговите најпознати предавања за успехот и победата, тој рече:Највредната лекција што ја научив од татко ми беше никогаш да не се трудам да бидам подобар од другите и секогаш да учам од другите. Биди најдобро што можеш, тоа е под твоја контрола, ми рече. Ако се вклучите во работи каде што немате контрола, тоа ќе ви донесе штета и нема да го дадете својот максимум таму каде што целата контрола е ваша“.

И така, по советите на татко ми, искуството како тренер и многу искуство, дојдов до мојата дефиниција за успех: – Тоа е мирот што се постигнува само преку  сознанието дека сте се обиделе да го направите најдоброто што можете, најдоброто што сте способни да го направите. Мислам дека тоа е вистина. Успех е кога ќе дадеш максимум во една ситуација – вели тој.