Волстрит благо порасна – растат цените на акциите на големите технолошки компании

16

На Волстрит во понеделникот берзанските индекси благо пораснаа, најмногу поради растот на цените на акциите на големите технолошки компании, но тргувањето беше неизвесно поради високата инфлација и најавата за агресивно зголемување на каматните стапки на ФЕД.

Dow Jones зајакна за 16 поени или 0,05 отсто, на 32.915 поени, додека S&P 500 порасна за 0,31 отсто, на 4.121 поени, а индексот Nasdaq 0,40 отсто, на 12.061 поени.

Вчера најмногу пораснаа акциите во потрошувачките и комуникациските сектори, а меѓу најголемите добитници беше Amazon, кој порасна за 2 отсто. Акциите на неколку други технолошки гиганти, како што е Apple, пораснаа за 0,5 отсто.

Но, берзата е внимателна бидејќи се очекува американската централна банка агресивно да ги зголеми каматните стапки. Бидејќи инфлацијата во САД е на највисоко ниво во последните 40 години, над 8 отсто, ФЕД ги зголеми каматните стапки за 0,75 процентни поени од март, а сега се движи од 0,75 до 1 отсто.

Зголемување на каматните стапки

Се очекува ФЕД дополнително да ги зголеми каматните стапки за по 0,50 процентни поени во јуни и јули, така што клучните каматни стапки би можеле да се движат од 2,50 до 2,75 отсто до крајот на годината.

Поради тоа, инвеститорите ќе се фокусираат на извештајот за американската инфлација во мај во петок, кој ќе покаже дали инфлациските притисоци веќе го достигнаа врвот и полека се намалуваат или дали инфлацијата се уште е блиску до највисоките нивоа во последните 40 години. И тоа ќе влијае на идните одлуки за каматните стапки на ФЕД.

Покрај инфлацијата и зголемувањето на каматните стапки, несигурноста на пазарот е резултат и на војната во Украина, пореметувања во синџирите на снабдување и забавување на растот на најголемите светски економии. Како резултат на тоа, S&P 500 е намален за 13 отсто од почетокот на годината.

И на европските берзи цените на акциите вчера пораснаа. Лондонски FTSE индекс зајакна за 1 отсто, на 7.608 поени, додека франкфуртски DAX скокна за 1,34 отсто, на 14.653 поени, а париски CAC 0,98 отсто, на 6.548 поени.