Волстрит: Dow Jones и S&P 500 паѓаат по податоците за инфлацијата

14

Американските индекси беа под притисок во вторникот, а Dow падна, менувајќи ги претходните добивки, откако извештајот за индексот на потрошувачки цени за јануари покажа дека инфлацијата се зголеми со посилна од очекуваната годишна стапка од 6,4%.
Dow Jones Industrial Average падна за 156,66 поени, или 0,46%, за да се затвори на 34.089,27. S&P 500 падна за 0,03% на 4.136,13. Nasdaq Composite ги намали претходните загуби за да ги затвори 0,57% повисоки на 11.960,15, поттикнати од технолошките акции вклучувајќи ги Tesla и Nvidia, кои пораснаа 7,51% и 5,43%, соодветно.

Приносите на државните трезори се зголемија, при што 6-месечниот принос на американското Министерство за финансии се затвора на 5,022%, над 5% за прв пат од јули 2007 година.

Постојаното висока стапка на инфлација ги намали акциите. Индексот на потрошувачките цени се зголеми за 0,5% во месецот, што се претвори во годишен раст од 6,4%. Ова е нешто повеќе од проценките на економистите дека кошничката на стоки и услуги се зголемила за 0,4% на месечно ниво и 6,2% на годишна основа, покажува истражувањето на Dow Jones. Дополнително, декемврискиот извештај беше ревидиран за да покаже благо зголемување наместо намалување.

Пред да биде објавена бројката, трговската поделба на JPMorgan предвиде дека годишното зголемување од 6,4% до 6,5% ќе предизвика S&P 500 да изгуби околу 1,5% во вторник. Тоа беше подобро од најлошите стравови за годишен раст од повеќе од 6,5%, забрзување на инфлацијата што можеше да го намали S&P 500 за 2,5%, предвиде JPMorgan.

Извештајот беше главно подобар од очекуваното, но во исто време ФЕД веројатно нема да се повлече од својата кампања за затегнување.

Фото: facebook