Волстрит ги надополни загубите од почетокот на неделата

10

На Волстрит берзанските индекси ги надоместија сите загуби од почетокот на неделата благодарение на силниот раст на цените на акциите на технолошките компании, но тргувањето беше неизвесно поради високата инфлација и забавувањето на економскиот раст.

Dow Jones зајакна за 435 поени или 1,33 отсто, на 33.248 поени, додека S&P 500 скокна за 1,84 отсто, на 4.176 поени, а индексот Nasdaq за 2,69 отсто, на 12.316 поени.

По два дена пад, овие индекси вчера нагло пораснаа, најмногу поради растот на цените на акциите на технолошките гиганти со голема пазарна капитализација и значителни акции во S&P 500 и Nasdaq индексот.

Така, цените на Tesla, Nvidia и Meta Platforms пораснаа за повеќе од 4 отсто, додека акциите на Amazon пораснаа за повеќе од 3 и Apple за 1,7 отсто. Но, трговијата беше несигурна бидејќи беше неизвесно колку американската централна банка ќе треба да ја заостри монетарната политика за да ја спречи инфлацијата.

Потпретседателот на ФЕД, Лаел Брејнард, вчера изјави дека поддржува зголемување на каматните стапки за 0,50 процентни поени за барем уште неколку седници на ФЕД и дека не гледа причина да се запре циклусот на зголемување на каматните стапки во септември.

Бидејќи инфлацијата во САД е на највисоко ниво во последните 40 години, над 8 отсто, ФЕД ги зголеми каматните стапки за 0,75 процентни поени од март, а сега се движи од 0,75 до 1 отсто.