Волстрит: Инвеститорите на готовност пред извештајот за инфлацијата

15

На Волстрит, индексот S&P 500 се лизна од рекордно високо ниво во понеделникот, бидејќи инвеститорите останаа внимателни пред објавувањето на двата извештаи за инфлацијата во САД, што може да влијае на одлуките на американската централна банка.

Dow Jones зајакна 0,32 отсто, на 38.797 поени, додека S&P 500 се лизна за 0,09 отсто, на 5.021 поен, а индексот Nasdaq 0,30 отсто, на 15.942 поени. Тргувањето беше претпазливо бидејќи инвеститорите не сакаат да преземаат ризици пред објавувањето на два извештаи – за потрошувачките и за цените на производителите – кои ќе покажат како се движи инфлацијата на почетокот на годината.
„Утрешните податоци за потрошувачките цени ќе бидат уште еден важен патоказ за тоа како се движи инфлацијата и кога ФЕД може да почне да ги намалува каматните стапки“. Инвеститорите се претпазливи, никој не сака да презема премногу ризици“, вели Мајкл Розен, директор во Angeles Investments.

Со оглед на најновите макроекономски податоци и пораки од првиот човек на ФЕД дека нема причина да се брза со намалување на каматните стапки, надежите на инвеститорите дека ФЕД веќе во март ќе почне да ги намалува каматните стапки целосно стивнаа на пазарот. И покрај ова, на крајот на минатата недела индексот S&P 500 достигна ново рекордно ниво и се проби над границата од 5.000 поени. Ова е благодарение на подобрите од очекуваните квартални деловни резултати на компаниите.

Досега повеќе од две третини од компаниите од индексот S&P 500 пријавиле за своето работење во последниот квартал од минатата година, при што околу 81 отсто од нив ги надминале очекувањата на аналитичарите во однос на заработката. Според тоа, сега се проценува дека во тој квартал заработката на компанијата се зголемила за околу 9 отсто, додека пред еден месец се очекуваше раст од 4,7 отсто.

И на европските берзи вчера поскапеа акциите. Лондонски FTSE индекс зајакна за 0,01 отсто, на 7.573 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,65 отсто, на 17.037 поени, а париски CAC зајакна 0,55 отсто, на 7.689 поени.