Волстрит нагло падна

104

На Волстрит цените на акциите драстично паднаа, губејќи ги сите добивки од претходниот ден, бидејќи инвеститорите не се сигурни уште колку ФЕД ќе мора да ги зголеми каматните стапки за да ја спречи инфлацијата и колку тоа ќе го забави економскиот раст.
Dow Jones се лизна за 1.063 поени, или 3,12 отсто, на 32.997 поени, додека S&P 500 потона за 3,56 отсто, на 4.146 поени, а индексот Nasdaq потона за 4,99 отсто, на 12.317 поени.

Падот на Dow Jones за повеќе од 1.000 поени е нејзината најголема дневна загуба од октомври 2020 година. Во меѓувреме, Nasdaq го забележа најголемиот дневен процентуален пад од јуни 2020 година и заврши на најниско ниво од крајот на таа година. Во сите 11 најважни сектори на индексот S&P 500, цените на акциите вчера паднаа, а само 19 акции од тој индекс пораснаа.

Така, берзанските индекси ги загубија сите добивки од средата, кога нагло пораснаа бидејќи некои неизвесности се чинеше дека се отстранети од пазарот откако американската централна банка ги зголеми каматните стапки за 0,50 процентни поени, во согласност со очекувањата.