Волстрит нагло падна

47

На Волстрит во средата берзанските индекси остро паднаа, губејќи ги сите добивки од претходниот ден, бидејќи инвеститорите беа загрижени за послабите од очекуваните деловни резултати на големите трговски синџири во САД.

Dow Jones падна за 1.164 поени или 3,57 отсто, на 31.490 поени, додека S&P 500 потона за 4,04 отсто на 3.923 поени, а индексот Nasdaq 4,73 отсто, на 11.418 поени.

Најголемиот дневен пад на индексот S&P 500 од јуни 2020 година, меѓу другото, се должи на падот на цената на акциите на Target од 25 отсто, откако малопродажниот синџир објави голем пад на добивката во првиот квартал и предупреди на зголемени трошоци за гориво и транспорт.

Ден претходно, најголемиот американски трговски синџир Walmart ги намали проценките за идните профити од истите причини.

Во сите 11 најважни сектори на S&P 500, цените на акциите паднаа, а најмногу во трговијата и потрошувачите, повеќе од 6 отсто.

„Овој пад се должи на проценката за тоа како подолгите од очекуваните периоди на инфлација побрза од платите ќе влијаат на трошењето на мало. Резултатите од малопродажните синџири почнуваат да го покажуваат влијанието на слабеењето на куповната моќ на потрошувачите“, рече Пол Кристофер, стратег во инвестицискиот институт Велс Фарго.

Институтот вчера објави дека очекува блага рецесија на американската економија кон крајот на оваа и почетокот на следната година.

Зголемената инфлација, војната во Украина, долгогодишното нарушување на синџирот на снабдување, „затворањето“ на градовите во Кина поради коронавирусот и заострувањето на монетарната политика на централните банки во последните месеци извршија притисок врз берзите поради страв од забавување во глобалната економија.

Меѓу најголемите губитници вчера беа акциите на технолошките гиганти. Цените на Apple, Amazon, Nvidia и Tesla паднаа меѓу 5,5 и 7 отсто.

Како резултат на тоа, вчерашните берзански индекси ги загубија сите добивки од претходниот ден.