Волстрит нагло падна

23

На Волстрит, цените на акциите го забележаа најголемиот дневен пад оваа година во вторник, бидејќи американската централна банка најверојатно ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки, имајќи предвид дека економијата е отпорна на растот на цените на парите. Dow Jones се лизна за 2,06 отсто, на 33.129 поени, додека S&P 500 потона за 2,0 отсто, на 3.997 поени, а индексот Nasdaq 2,5 отсто, на 11.492 поени.

Падот на индексот уследи по најавата дека, според податоците на S&P, деловната активност во САД неочекувано зајакна во февруари. Индексот на активност скокна од 46,8 поени, колку што беше еден месец претходно, на 50,2 поени. Ова, како и низата неодамнешни макроекономски податоци, покажуваат дека економијата е многу отпорна на агресивно зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка.

И бидејќи економијата продолжува да расте солидно, како и пазарот на труд, инфлациските притисоци би можеле да останат зголемени подолг период од очекувањата на пазарот. Затоа се проценува дека ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки уште најмалку два-три пати и до јули ќе ги подигне на 5,35 отсто.

„Инвеститорите сфатија дека ФЕД не се шегува со зголемувањето на каматните стапки“
Дополнително, до неодамна инвеститорите се надеваа дека ФЕД може да започне со намалување на каматните стапки на крајот на оваа година, доколку инфлацијата доволно се смири, но се чини дека каматните стапки ќе останат покачени подолг период од очекувањата на пазарот.

Како резултат на тоа, приносите на американските државни обврзници достигнаа највисоки нивоа во последните три месеци, што има негативно влијание врз берзата.

„По овие податоци, инвеститорите сфатија дека ФЕД не се шегува кога вели дека ќе ги зголеми каматните стапки повеќе отколку што очекува пазарот и дека ќе остане на тие нивоа подолго од очекуваното“, рече Керол Шлајф, директорка на BMO Family Office.

На Волстрит во понеделникот немаше работа поради празникот, а во наредните денови инвеститорите ќе се фокусираат на објавување на записникот од последната седница на ФЕД, јавни настапи на голем број функционери на ФЕД, како и нови извештаи кои ќе покажуваат состојбите во однос на економскиот раст и инфлацијата.

И на европските берзи вчера паднаа цените на акциите. Лондонски FTSE индексот ослабе за 0,46 отсто, на 7.977 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 0,52 отсто, на 15.397 поени, а париски CAC за 0,37 отсто, на 7.308 поени.

Фото: Facebook