Волстрит нагло падна по пораките на ФЕД

19

На Волстрит, берзанските индекси нагло паднаа бидејќи инвеститорите беа разочарани од деловните резултати на Alphabet и Microsoft и бидејќи надежите дека американската централна банка ќе ги намали каматните стапки веќе во март исчезнаа.

Dow Jones се лизна за 0,82 отсто, на 38.150 поени, додека S&P 500 потона за 1,61 отсто, на 4.845 поени, а индексот Nasdaq за 2,23 отсто, на 15.164 поени.

Непроменети каматни стапки
Очекувано, челниците на ФЕД ги оставија каматните стапки непроменети по дводневната седница, кои се движат од 5,25 до 5,50 отсто.

Во соопштението тие наведуваат дека не очекуваат намалување на каматните стапки додека цврсто не се уверат дека инфлацијата постојано се намалува кон целното ниво од 3 проценти.

По седницата, претседателот на ФЕД, Џером Пауел, изјави, пак, дека е малку веројатно челниците на ФЕД да бидат убедени во тоа до седницата во март.

Инвеститорите разочарани
Тоа ги разочара инвеститорите кои очекуваа ФЕД да започне со намалување на каматните стапки во март.

„Од најавата на ФЕД е јасно дека нема да има повеќе зголемувања на каматните стапки, што е позитивно, но инвеститорите треба да очекуваат каматните стапки да останат на покачени нивоа подолг временски период бидејќи економските показатели сè уште се далеку од оние што би воделе ФЕД да ги намали каматните стапки“, вели  Оливер Пурше, аналитичар во Wealthspire Advisors.

Падот на индексот е последица и на разочарувањето на инвеститорите од кварталните деловни резултати на двата технолошки гиганти. Цената на акцијата на Alphabet падна за 7,5 отсто, а на Microsoft за 2,7 отсто.

И покрај тоа што и двете компании пријавија поголеми приходи и заработка отколку што очекуваа аналитичарите, се чини дека некои инвеститори очекуваа уште повеќе.

И покрај вчерашниот остар пад, берзанските индекси пораснаа за повеќе од 1 отсто во текот на целиот јануари.

И на европските берзи вчера паднаа цените на акциите. Лондонски FTSE индексот ослабе за 0,47 отсто, на 7.630 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 0,40 отсто, на 16.903 поени, а париски CAC за 0,27 отсто, на 7.656 поени.