Волстрит: Нов пад на индексите, Tesla губитник на денот

17

Dow Jones Industrial Average падна втор ден, продолжувајќи со слабиот почеток на кварталот на Волстрит, бидејќи приносите на обврзниците се зголемија и трговците ги намалија очекувањата дека Федералните резерви ќе ги намали каматните стапки во јуни.
Dow падна за 425 поени или 1,1%. На најниската сесија, реперот падна за повеќе од 500 поени. S&P 500 се лизна за 0,9%, а Nasdaq Composite за 1,2%.

Вториот квартал е груб почеток за акциите бидејќи нестабилните податоци за инфлацијата до крајот на минатата недела и некои силни економски податоци во понеделникот ги зголемија приносите и ги намалија изгледите за намалување на стапките на ФЕД во јуни. Акциите беа под притисок во вторникот, бидејќи приносот на 10-годишната банкнота скокна на највисокото ниво од 28 ноември. Цените на нафтата, исто така, скокнаа на највисоките нивоа последен пат забележани пред пет месеци.

„Она што го гледаме е еден-два удар со комбинација на постојани податоци за инфлацијата и преземање профит“, рече Грег Басук, извршен директор на AXS Investments. Со „многу значајни пазарни добивки во првиот квартал… ние сме пред малку корекција. Но, мислиме дека наративот на инвеститорите исто така ќе биде поголем за подолги дадени каматни стапки“.

Сарат Сети, управен партнер во Douglas C. Lane & Associates, не беше вознемирен од распродажбата, нарекувајќи го „природно варење“ откако акциите брзо се зголемија.

Акциите на Tesla паднаа за повеќе од 5% во вторникот, откако објавија разочарувачки испораки во првиот квартал. Технолошките гиганти Nvidia, Alphabet и Microsoft, некои од големите добитници оваа година, паднаа за приближно 1%.

S&P 500 порасна за 10% во првиот квартал, што е најдобар почеток на годината од 2019 година, бидејќи инвеститорите се обложуваат дека инфлацијата ќе падне доволно за ФЕД да почне да ги намалува стапките додека економијата продолжува да расте. Nasdaq доби 9% во првиот квартал благодарение на растот на акциите поврзани со вештачка интелигенција, како што е Nvidia.