Волстрит остро падна

23

На Волстрит во вторникот цените на акциите остро паднаа, втор ден по ред, бидејќи инвеститорите беа обесхрабрени од лошите податоци за довербата на потрошувачите и ги оживеа стравувањата од рецесија.

Dow Jones падна за 491 поен, или 1,56 отсто, на 30.946 поени, додека S&P 500 се лизна за 2,01 отсто на 3.821 поен, а индексот Nasdaq 2,98 отсто на 11.181 поен.

Во 10 од 11-те најважни сектори на индексот S&P 500, цените на акциите вчера паднаа, растејќи само во енергетскиот сектор, благодарение на растот на цената на нафтата.

Nasdaq, пак, се најде под најголем притисок поради значителниот пад на цените на акциите на технолошките гиганти како Apple, Microsoft и Amazon.com.

„Пазарот добро се држеше додека не беа објавени податоците за довербата на потрошувачите. Со оглед на тоа дека се слаби, инвеститорите веднаш почнаа да продаваат акции “, објаснува Питер Туз, претседател на инвестицискиот совет на Чејс.

Извештајот на Конференцискиот одбор покажа дека индексот на доверба на потрошувачите падна на најниско ниво од февруари минатата година, додека податоците за краткорочните очекувања го достигнаа најпесимистичкото ниво во речиси 10 години.

Тоа значи дека потрошувачката, најважниот двигател на растот на американската економија, може да ослаби во иднина. Како резултат на тоа, повторно беа оживеани стравувањата од рецесија.

„Во одреден момент, агресивната распродажба ќе престане, но се чини дека нема да биде толку наскоро“, вели Тим Гриски, стратег во Ingalls & Snyder.