Волстрит остро падна

24

На Волстрит, цените на акциите нагло паднаа во четвртокот бидејќи инвеститорите се несигурни пред објавувањето на извештајот за вработување во САД и поради тоа што банкарскиот сектор беше под силен притисок. Dow Jones се лизна за 1,66 отсто, на 32.254 поени, додека S&P 500 потона за 1,85 отсто, на 3.918 поени, а индексот Nasdaq 2,05 отсто, на 11.338 поени.

Во исто време најмногу потона индексот S&P на финансискиот сектор, 4 отсто, што е последица на несигурноста на инвеститорите, откако SVB Financial Group, голем доверител на технолошката индустрија, објави план за зголемување на капиталот за подобрување на билансот , која е под притисок од загуби и пад на депозитите.

Цената на акцијата на SVB потона за 60 отсто, а цената на акцијата на Signature Bank нагло падна, 12 отсто, откако нејзината подружница за криптовалути објави ликвидација. Банкарскиот сектор веќе е под притисок бидејќи инвеститорите стравуваат дека агресивното зголемување на каматните стапки на ФЕД ќе доведе до рецесија, а со тоа и до загуби од банкарските заеми.

Се проценува дека вработеноста во САД се зголемила за 205.000 во февруари
Но, не само финансискиот сектор вчера беше под притисок, туку и сите останати затоа што инвеститорите не се подготвени да ризикуваат пред извештајот за вработување, кој ќе биде објавен во петок и кој би можел значително да влијае на насоката на пазарот.

Аналитичарите анкетирани од Ројтерс проценуваат дека бројот на вработени во САД се зголемил за 205.000 во февруари, многу побавно од 517.000 во јануари. Сепак, низата неодамна објавени податоци покажуваат дека побарувачката на пазарот на трудот е сè уште силна, па може да се очекува раст на платите и потрошувачката, што значи дека американската централна банка ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки.

Оваа недела, претседателот на ФЕД, Џером Пауел, рече дека централната банка е подготвена да преземе поголеми чекори доколку идните економски податоци покажат дека се потребни построги мерки за ограничување на инфлацијата. Ова предизвика страв кај инвеститорите дека централната банка на седницата во март ќе ги зголеми клучните каматни стапки за агресивни 0,50 процентни поени, додека на почетокот на неделата се очекуваше зголемување за поблаги 0,25 поени.

Затоа, сега на пазарот на пари се проценува дека ФЕД до септември ќе ги зголеми каматните стапки во опсег од 5,50 до 5,75 отсто, додека сега каматните стапки се меѓу 4,50 и 4,75 отсто. И на повеќето европски берзи цените на акциите вчера паднаа. Лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,63 отсто, на 7.879 поени, а париски CAC за 0,12 отсто, на 7.315 поени. Франкфуртски DAX зајакна, пак, за 0,01 отсто, на 15.633 поени.