Волстрит: Пад на индексите поради стравувањата од банкарска криза

25

Нa Волстрит, индексот Dow Jones и S&P 500 паднаа во средата бидејќи проблемите на Credit Suisse повторно ги надминаа стравувањата од банкарска криза, додека новите податоци за случувањата во американската економија го поддржаа пазарот.

Dow Jones загуби 0,87 отсто, на 31.874 поени, а S&P 500 загуби 0,70 отсто, на 3.891 поен. Индексот Nasdaq зајакна, пак, за 0,05 отсто, на 11.434 поени.

Индексот S&P 500 на банкарскиот сектор потона за 3,6 отсто, бидејќи финансиските проблеми на Credit Suisse, втората по големина швајцарска банка, повторно ги разгореа стравувањата од банкарска криза.

На почетокот на неделата пазарот беше под притисок поради колапсот на две американски банки – Силиконската долина (SVB) и Signature – но во вторникот стравувањата од ширење на кризата во банкарскиот систем донекаде се намалија откако властите на САД и голем број други земји рекоа дека нема причина за загриженост за другите банки.

Се продаваат банкарски акции
Но, финансиските проблеми на Credit Suisse уште еднаш ги поттикнаа инвеститорите да ги продадат банкарските акции.

Цената на акцијата на Credit Suisse потона за околу 14 отсто на рекордно ниско ниво вчера, откако банката пријави слабости во своите финансиски извештаи за изминатата година, а најголемиот инвеститор на банката, Саудиска национална банка, рече дека не може да обезбеди дополнителна финансиска помош за швајцарската банка. банката.

Ова, заедно со колапсот на СВБ на крајот на минатата недела, предизвика шпекулации за тоа кои други европски и американски банки би можеле да бидат во неволја, а банкарскиот сектор повторно се најде под притисок.

Сепак, проблемите на банките ги поддржуваат шпекулациите дека централните банки, првенствено американската ФЕД, би можеле да го забават темпото на зголемување на каматните стапки додека ситуацијата не се смири.