Волстрит: Пад на индексите за крај на песимистичкиот февруари

8

Американските индекси ослабеа и со тоа заклучија месец за заборав на пазарот на капитал. Dow Jones Industrial Average падна за околу 232,39 поени, или 0,7%, на 32.656,70. S&P 500 го заврши денот со пад од 0,3% на 3.970,15, а Nasdaq Composite затвори 0,1% пониско на 11.455,54.

И покрај солидниот почеток на годината, сите главни индекси ја забележаа својата втора негатива за три месеци. Dow заврши за 4,19% пониски за месецот и е намален за 1,48% на годишно ниво. S&P 500 и Nasdaq Composite изгубија околу 2,61% и 1,11%, соодветно, во февруари, но сепак се повисоки од годината до денес.

Тие загуби дојдоа по силниот почеток на годината за акциите; S&P 500 доби повеќе од 6% во јануари. Сепак, остриот скок на приносите на државните обврзници овој месец го наруши расположението на инвеститорите во акции, бидејќи трговците стравуваа дека повисоките каматни стапки на Федералните резерви ќе останат на сила подолго.

Во вторникот, референтната 10-годишна американска обврзница го достигна највисокото ниво од ноември.

Економските податоци објавени во вторникот покажаа дека залихите на мало, со исклучок на автомобилите, пораснале за 0,3%, повеќе од 0,1% што ги очекуваа економистите анкетирани од Блумберг. Во меѓувреме, залихите на големо паднаа за 0,4%, под консензусните проценки од 0,1%.

Фото: Facebook