Волстрит падна пред извештајот за инфлацијата

17

Во вторникот на Волстрит се тргуваше претпазливо, како и претходниот ден, со пад на индексите бидејќи инвеститорите избегнаа поризични инвестиции пред извештајот за инфлацијата во САД кој би можел силно да тежи на пазарот. Dow Jones загуби 0,17 отсто, на 33.561 поен, додека S&P 500 се лизна за 0,46 отсто, на 4.119 поени, а индексот Nasdaq 0,63 отсто, на 12.179 поени.

Инвеститорите се претпазливи бидејќи во среда ќе биде објавен извештајот за инфлацијата во САД, што би можело значително да влијае на насоката на пазарот. Аналитичарите анкетирани од Ројтерс проценуваат дека потрошувачките цени се зголемиле за 0,4 отсто на месечна основа во април, побрзо од 0,1 отсто во март.

До крајот на неделата ќе бидат објавени и податоци за цените на производителите, кои исто така ќе покажат дали инфлациските притисоци се засилуваат или се намалуваат. А зависи дали американската централна банка уште еднаш ќе ги зголеми клучните каматни стапки или минатонеделното зголемување на каматите беше последно во циклусот на заострување на монетарната политика, кој трае веќе една година.

Внимателно вчера се тргуваше и на европските берзи.

Лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,18 отсто, на 7.764 поени, а париски CAC за 0,59 отсто, на 7.397 поени. Франкфуртски DAX зајакна, пак, за 0,02 отсто, на 15.955 поени.