Волстрит падна втор ден по ред

42

На Волстрит, цените на акциите паднаа втор ден по ред, бидејќи извештаите за сè уште силниот пазар на труд ги намалија надежите дека американската централна банка наскоро ќе го забави темпото на зголемување на каматните стапки. Dow Jones загуби 0,24 отсто, на 32.653 поени, додека S&P 500 падна за 0,41 отсто, на 3.856 поени, а индексот Nasdaq падна за 0,89 отсто, на 10.890 поени.

Падот на индексот втор ден по ред е главно резултат на претпазливоста на инвеститорите пред одлуките и пораките на првиот човек на ФЕД, со оглед дека нивната дводневна седница завршува во среда. Се проценува дека ФЕД повторно, четврта седница по ред, ќе ги зголеми клучните каматни стапки за агресивни 0,75 процентни поени.

Сепак, инвеститорите се надеваат и дека ќе сигнализираат забавување на темпото на зголемување на каматните стапки во наредните сесии. Порано или подоцна ФЕД ќе забави, а потоа ќе го заврши циклусот на зголемување на каматните стапки, но прашање е кога и до кое ниво ќе ги зголеми клучните каматни стапки.

Затоа, пазарот долго време е зависен од шпекулации за овие прашања. Подобрите од очекуваните податоци од американскиот пазар на труд вчера ги поколебаа инвеститорите кои очекуваат забавување на темпото на зголемување на каматните стапки уште на состанокот на ФЕД во декември.

„Знаеме дека ФЕД сака да го забави пазарот на трудот, да ја забави вработеноста со цел да ја ослаби побарувачката во економијата, а со тоа и инфлацијата. Но, вработувањето продолжува да биде силно и тоа изврши одреден притисок врз берзата“, рече Ентони Саглимбене, стратег во Ameriprise Financial.

Тој додава и дека корекцијата на цените на акциите била очекувана, со оглед на силниот раст на берзанските индекси во октомври.

И на европските берзи цените на акциите вчера пораснаа. Лондонски FTSE индекс зајакна за 1,29 отсто, на 7.186 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,64 отсто, на 13.338 поени, а париски CAC 0,98 отсто, на 6.328 поени.