Волстрит порасна, каматните стапки на ФЕД непроменети

7

На Волстрит, берзанските индекси пораснаа во средата, бидејќи американската централна банка не ги зголеми каматните стапки и додека инфлацијата во САД постепено се намалува, инвеститорите се надеваат дека циклусот на раст на цените на парите е завршен.

Dow Jones зајакна 0,67 отсто, на 33.274 поени, додека S&P 500 порасна за 1,05 отсто, на 4.237 поени, а индексот Nasdaq порасна за 1,64 отсто, на 13.061 поени.

Омекната реторика за инфлацијата и каматните стапки
Растот на индексот е благодарение на одлуката на првиот човек на американската централна банка на редовната седница каматните стапки да останат непроменети, во опсег од 5,25 до 5,50 отсто.

Ова, се разбира, беше очекувано, но според аналитичарите, омекнатата реторика на Џером Пауел за инфлацијата и каматните стапки позитивно влијаеше на пазарот, иако претседателот на ФЕД остави простор за уште едно зголемување на каматите.

Тоа е втора седница по ред како ФЕД ги остава каматните стапки непроменети, откако ги зголеми на 11 претходни седници поради високата инфлација.

„Иако Пауел инсистираше на тоа дека можноста за дополнително зголемување на каматните стапки е отворена, тој не изгледаше убедлив“, вели Едвард Моја, аналитичар во Оанда.

Заработката на компаниите од составот S&P 500 се зголеми за повеќе од четири проценти
Пазарот е поддржан и од деловните резултати на компаниите, иако тие не се импресивни и иако многу компании ги намалија проценките за идното работење.

Досега, повеќе од 310 компании од составот на индексот S&P 500 ги објавија своите квартални извештаи, при што речиси 80 отсто од нив остварија поголема добивка отколку што очекуваа аналитичарите.

Затоа, сега се проценува дека заработката на компаниите од составот на индексот S&P 500 во третиот квартал е зголемена за повеќе од 4 отсто во однос на истиот период лани, додека на почетокот на октомври се очекуваше раст од 1,6 отсто. .

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна за 0,28 отсто, на 7.342 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,76 отсто, на 14.923 поени, а париски CAC зајакна за 0,68 отсто, на 6.932 поени.