Волстрит порасна откако беа објавени оптимистичките прогнози за чиповите

18

На Волстрит, берзанските индекси  се зголемија по два дена пад, при што S&P 500 се приближуваше до рекордно високо ниво, во голема мера благодарение на растот на технолошките цени на акциите. Dow Jones зајакна 0,54 отсто, на 37.468 поени, додека S&P 500 порасна за 0,88 отсто, на 4.780 поени, а индексот Nasdaq порасна за 1,35 отсто, на 15.055 поени.

По два дена пад, индексите вчера закрепнаа, благодарение на растот на технолошкиот сектор, по оптимистичките прогнози за побарувачката на чипови.

Цената на акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) скокна за речиси 10 отсто, откако најголемиот светски производител на чипови со договор изјави дека очекува приходите да пораснат за повеќе од 20 отсто оваа година благодарение на побарувачката за чипови со вештачка интелигенција.

Неизвесност за намалување на каматните стапки
Ова го поттикна и растот на цените на акциите на американските производители на чипови, меѓу другите, Nvidia и Advanced Micro Devices. Цената на акцијата на Apple исто така силно скокна, за повеќе од 3 отсто, откако аналитичарите ја подобрија својата препорака за таа акција.

Сепак, на пазарот сè уште постои неизвесност во однос на намалувањето на каматните стапки од страна на американската централна банка. На крајот на минатата година, цените на акциите силно пораснаа бидејќи инвеститорите се надеваа дека ФЕД агресивно ќе ги намали каматните стапки оваа година, почнувајќи од седницата во март.

Сепак, тие надежи оттогаш стивнаа поради стабилниот раст на економијата и пораките на првиот човек на централната банка дека нема потреба да се брза со намалување на каматите. Пред десет дена се проценуваше дека има речиси 80 отсто шанси ФЕД да ги намали каматните стапки во март, но сега тие шанси се намалија на само 55 отсто.

Благодарение на вчерашниот раст, индексот S&P 500 достигна само 0,3 отсто од неговото рекордно високо ниво, постигнато во јануари 2022 година. Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,17 отсто, на 7459 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,83 отсто, на 16.567 поени, а париски CAC 1,13 отсто, на 7401 поен.