Волстрит порасна по четири дена пад

9

На Волстрит, индексот Dow Jones и S&P 500 пораснаа во четвртокот, по четири дена пад, но тргувањето беше нестабилно бидејќи американската централна банка ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки поради зголемената инфлација. Dow Jones зајакна 0,33 отсто, на 33.153 поени, додека S&P 500 порасна за 0,53 отсто, на 4.012 поени, а индексот Nasdaq 0,72 отсто, на 11.590 поени.

По силниот раст во јануари, индексите загубија дел од тие добивки во февруари, бидејќи надежите дека американската централна банка наскоро ќе го заврши циклусот на зголемување на каматните стапки избледеа. Вчера индексот Dow Jones и S&P 500 пораснаа, по четири дена пад, но цело време се менуваа на позитивна и негативна територија бидејќи инвеститорите се неизвесни.

Економијата е многу отпорна на агресивно зголемување на каматните стапки
Сите најнови податоци покажуваат дека економијата е многу отпорна на агресивно зголемување на каматните стапки на ФЕД, што значи дека инфлаторните притисоци би можеле да останат зголемени подолг период од очекувањата на пазарот.

Така, вчера беше објавено дека во четвртиот квартал од минатата година американскиот бруто домашен производ (БДП) пораснал за 2,7 отсто, нешто помалку од очекувањата на аналитичарите, но сепак солидно. Најавено е и дека минатата недела неочекувано паднал бројот на првите барања за помош за невработени, што покажува дека пазарот на трудот е се уште силен. И тоа ја поддржува инфлацијата.

Според тоа, се проценува дека ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки уште најмалку два или три пати, до јули до 5,35 отсто, а цената на парите би останала на овие нивоа до следната година. Цените на акциите вчера пораснаа и на повеќето европски берзи. Иако, лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,29 отсто, на 7907 поени, но франкфуртски DAX зајакна за 0,49 отсто, на 15.475 поени, а париски CAC за 0,25 отсто, на 7317 поени.