Волстрит порасна по шест дена пад

25

На Волстрит, берзанските индекси скокнаа за повеќе од 2 отсто во четвртокот, најмногу благодарение на корекцијата на цените на акциите по шест дена пад, бидејќи извештајот за инфлацијата не беше многу охрабрувачки.

Dow Jones зајакна 2,83 отсто, на 30.038 поени, додека S&P 500 скокна за 2,60 отсто, на 3.669 поени, а индексот Nasdaq за 2,23 отсто, на 10.649 поени.

Тие индекси беа на негативна територија на почетокот на тргувањето, откако беше објавено дека потрошувачките цени во САД во септември пораснале за 0,4 отсто на месечно ниво, а за 8,2 отсто на годишно ниво, што е нешто повисок раст во однос на очекувањата на аналитичарите.

Бидејќи инфлацијата продолжува да се движи околу највисоките нивоа во последните 40 години, очекувањата на пазарот не се променети.

Така, сепак се проценува дека ФЕД ќе ги зголеми клучните каматни стапки за агресивни 0,75 процентни поени на дводневната седница на 1 и 2 ноември, четврта сесија по ред.

И покрај ова, пазарот вчера нагло закрепна, па индексите завршија со добивка од над 2 отсто. Во исто време, финансискиот и енергетскиот сектор го водеа патот во однос на добивките.

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,35 отсто, на 6.850 поени, додека франкфуртски DAX скокна за 1,51 отсто, на 12.355 поени, а париски CAC зајакна 1,04 отсто, на 5.879 поени.