Волстрит порасна пред извештајот за инфлацијата

23

На Волстрит, акциите пораснаа во понеделникот, бидејќи инвеститорите се надеваат дека новите податоци ќе покажат дека инфлациските притисоци во САД се намалуваат, што би можело да ја натера американската централна банка да го забави темпото на зголемување на каматните стапки. Dow Jones порасна за 1,58 отсто, на 34 005 поени, додека S&P 500 зајакна 1,43 отсто, на 3 990 поени, а индексот Nasdaq за 1,26 отсто, на 11 143 поени.

Откако минатата недела овие индекси паднаа поради зголемениот ризик од рецесија, на првиот ден од новата недела тие повратија дел од тие загуби. Ова е благодарение на надежите на инвеститорите дека извештајот за потрошувачките цени, објавен во вторник, ќе покаже дека инфлациските притисоци се намалуваат.

Аналитичарите анкетирани од Ројтерс проценуваат дека растот на малопродажните цени се забави на 7,3 отсто во ноември, од 7,7 отсто еден месец претходно, и дека стапката на базичната инфлација се лизна од 6,3 на 6,1 отсто. Сепак, постои ризик податоците за инфлацијата да бидат малку повисоки бидејќи во ноември производствените цени пораснаа повеќе од очекуваното.

Токму оваа информација, објавена во петокот, имаше најголемо влијание врз падот на цените на акциите на Волстрит на крајот на минатата недела. Олеснувањето на инфлацијата, пак, ќе ѝѝ овозможи на ФЕД да го забави темпото на зголемување на каматните стапки. По серијата зголемувања на каматните стапки од 0,75 процентни поени, пазарот проценува дека ФЕД на состанокот во среда ќе ги зголеми каматните стапки за 0,50 процентни поени.

Но, прашањата ќе останат отворени до кое ниво ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки – на 4,75 или 5,00 проценти – и колку долго тие ќе останат на тие нивоа? Во моментов клучните каматни стапки се движат од 3,75 до 4 отсто, што е највисоко ниво од почетокот на 2008 година.

Со други зборови, многу зависи од тоа колку брзо стапката на инфлација ќе почне да се приближува до целните нивоа на ФЕД. И поради високата инфлација и како резултат на порастот на каматните стапки, Волстрит е на пат за големи годишни загуби.

Индексот S&P 500 моментално е намален за околу 16 отсто во споредба со почетокот на годината и е на пат за првиот годишен пад од 2018 година. И ако S&P 500 остане на овие нивоа до крајот на годината, тој ќе го забележи својот најголем годишен пад од 2008 година.

И на европските берзи вчера паднаа цените на акциите. Лондонски FTSE индексот ослабе за 0,41 отсто, на 7 445 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 0,45 отсто, на 14 306 поени, а париски CAC 0,41 отсто, на 6 650 поени.