Волстрит порасна втор ден по ред. Се чекаат извештаи од Мајкрософт, Тесла, Боинг

15

На Волстрит цените на акциите значително пораснаа, втор ден по ред, бидејќи инвеститорите се надеваат на добри квартални деловни резултати од компаниите, особено во технолошкиот сектор.

Dow Jones порасна за 0,76 отсто, на 33.629 поени, додека S&P 500 скокна за 1,19 отсто, на 4.019 поени, а индексот Nasdaq порасна за 2,01 отсто, на 11.364 поени.

Во 10 од 11-те најважни сектори на индексот S&P 500, цените на акциите вчера пораснаа, а паднаа само во енергетскиот сектор.

Со раст од 2,3 отсто, најголем добитник беше технолошкиот сектор. Тој сектор минатата година беше најголемиот губитник, па инвеститорите се надеваат на негово закрепнување.

Досега објавените резултати не се импресивни
Се надеваат и на добри деловни резултати на компаниите. Оваа недела, меѓу другите, ќе објавуваат извештаи од Microsoft, Tesla, Boeing…

Досега објавените резултати не се импресивни. Извештаи објавија 57 компании од составот на индексот S&P 500, од ​​кои 63 отсто забележале поголема добивка од очекуваната.

Сепак, аналитичарите анкетирани од Ројтерс проценуваат дека заработката на компаниите од индексот S&P 500 паднала за 3 отсто во четвртиот квартал од минатата година во споредба со истиот период претходната година, додека пад на заработката од 1,6 отсто се очекувал на почетокот на годината.

Пазарот е поддржан и од уверувањето на инвеститорите дека американската централна банка ќе ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени на февруарската сесија, а не за 0,50 поени, како на последната сесија минатата година.

Покрај тоа, инвеститорите се надеваат дека конечната каматна стапка, со која ФЕД ќе го запре циклусот на покачување, би можела да биде помала од 5 проценти, иако повеќето претставници на ФЕД велат дека клучните каматни стапки ќе треба да се подигнат над нивото од 5 проценти за да се спречи инфлацијата. .

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,18 отсто, на 7784 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,46 отсто, на 15.102 поени, а париски CAC 0,51 отсто, на 7032 поени.