Волстрит расте четврти ден по ред

18

Цените на акциите на Волстрит вчера пораснаа четврти трговски ден по ред, бидејќи инвеститорите се надеваа дека претстојниот извештај ќе покаже дека инфлациските притисоци во САД се намалуваат.

Dow Jones зајакна 0,71 отсто, на 32.381 поени, додека S&P 500 порасна за 1,06 отсто, на 4.110 поени, а индексот Nasdaq порасна за 1,27 отсто, на 12.266 поени.

Во исто време, цените на акциите пораснаа во сите 11 најважни сектори на индексот S&P 500, а најмногу во енергетскиот и технолошкиот сектор.

И по четири дена раст, индексите достигнаа највисоки нивоа во последните две недели.

Ова е благодарение на надежта на инвеститорите дека инфлациските притисоци во САД се намалуваат, што би можело да ја натера американската централна банка да го забави темпото на зголемување на каматните стапки.

Затоа, во фокусот на инвеститорите во вторник ќе биде извештајот за потрошувачките цени во САД, кој ќе покаже колку се намалија инфлациските притисоци во август, со оглед на тоа што цената на горивата падна во тој месец.

Аналитичарите анкетирани од Ројтерс проценија дека инфлацијата се лизна на 8,1 отсто на годишна основа, од 8,5 отсто еден месец порано.

„Се очекува растот на потрошувачките цени да забави, а инвеститорите се надеваат дека тоа ќе доведе до забавување на темпото на зголемување на каматите на ФЕД по септември“, објаснува Роберт Бавлик, портфолио менаџер во Dakota Wealth.

Засега, челниците на ФЕД воопшто не се откажуваат од нивната остра реторика за сузбивање на инфлацијата. Претседателот на централната банка Џером Пауел минатата недела изјави дека ФЕД е „силно посветен“ на ограничување на инфлацијата и дека ќе продолжи да ја заострува монетарната политика додека не ја постигне таа цел.

ФЕД ги зголемува каматните стапки од март, а дополнително ќе ги зголеми на дводневната седница на 20 и 21 септември.

Се очекува ново, трето по ред, зголемување од 0,75 процентни поени, но инвеститорите се надеваат дека после тоа ФЕД ќе го забави темпото на затегнување на монетарната политика.

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 1,66 отсто, на 7.473 поени, додека франкфуртски DAX скокна за 2,40 отсто, на 13.402 поени, а париски CAC 1,95 отсто, на 6.333 поени.