Волстрит силно порасна по коментарите на Пауел

48

На Волстрит, цените на акциите нагло пораснаа во средата, бидејќи претседателот на американската централна банка, Џером Пауел, рече дека стапката на зголемување на каматните стапки ќе продолжи да се забавува, веројатно веќе во декември.

Dow Jones порасна за 2,18 отсто, на 34.589 поени, додека S&P 500 скокна за 3,09 отсто, на 4.079 поени, а индексот Nasdaq порасна за 4,41 отсто, на 11.468 поени.

Силниот скок на индексот е благодарение на пораката на Пауел дека ФЕД може да го забави темпото на зголемување на каматните стапки веќе во декември.

Затоа, повеќето аналитичари сега очекуваат централната банка да ги зголеми каматните стапки за „само“ 0,50 процентни поени во декември, по серијата зголемувања за 0,75 поени.

Банката на федерални резерви, по агресивното заострување на монетарната политика од почетокот на годината, е во позиција да го забави темпото на зголемување на каматните стапки, рече Пауел, но тој исто така предупреди дека ФЕД ќе ја задржи рестриктивната политика извесно време додека инфлацијата се намалува.

„И покрај некои ветувачки знаци, сè уште ни претстои долг пат пред повторно воспоставување на ценовната стабилност“, рече Пауел во говорот во Институтот Брукингс.

Тој, исто така, предупреди дека клучните прашања остануваат отворени, вклучително и до кое ниво ќе треба да се зголемат каматните стапки и колку долго тие ќе останат на тие нивоа.

„Пазарот го следеше говорот на Пауел со заморен здив, чекајќи одговори на прашањата за времетраењето и интензитетот на затегнувањето на ФЕД. Не ги доби, но сè што ја поддржува надежта дека ФЕД ќе биде помалку агресивна е позитивно за акциите, барем на краток рок“, вели Чак Карлсон, директор во Horizon Investment Services.

Меѓу најголемите добитници вчера беа акциите на големите технолошки компании, кои беа под притисок претходните денови.

Така, цената на Nvidia скокна за повеќе од 8 отсто, на Tesla за 7,7, на Microsoft за повеќе од 6, а на Apple за речиси 5 отсто.

Благодарение на вчерашниот скок, индексите ги продолжија своите добивки во ноември. Така, во изминатиот месец Dow Jones порасна за 5,7 отсто, S&P 500 за 5,4 отсто, а Nasdaq индексот за 4,4 отсто.

Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,81 отсто, на 7.573 поени, додека франкфуртски DAX зајакна 0,29 отсто, на 14.397 поени, а париски CAC 1,04 отсто, на 6.738 поени.