Волстрит со пад ја затвори најлошата недела во 2023 година

12

Американските индекси остро паднаа во петокот, завршувајќи ја својата најлоша недела во 2023 година, откако претпочитаната инфлација на Федералните резерви покажа посилен пораст на цените минатиот месец.
Dow Jones падна за 336 поени, или 1,0%. Композитот S&P 500 и NASDAQ се лизна за 1,0% и 1,7%, соодветно. Dow падна за дури 510 поени, или 1,54%, претходно на трговската сесија.

Акциите на Боинг паднаа за повеќе од 4% откако компанијата привремено ги запре испораките на своите 787 Dreamliners поради проблеми со трупот. Акциите на Microsoft и Home Depot паднаа за 2,2% и 0,9%, соодветно.

Основниот индекс на потрошувачки цени, претпочитаната мерка за инфлација на ФЕД, се зголеми за 0,6% во јануари и 4,7% во однос на претходната година, и двете над очекувањата на економистите.

Извештајот само ја зголеми загриженоста дека ФЕД можеби ќе треба да ги држи стапките подолго за да ги смири инфлаторните притисоци.