Воведувањето на еврото во Хрватска уништи еден бизнис: Две третини од менувачниците под клуч

56

За нив немаше владини мерки и субвенции. Како што браварите и шнајдерите исчезнаа од лицето на земјата пред дваесет години, така и во пресрет на преминот од 2022 во 2023 година беа создадени сите услови за исчезнување на сопствениците на менувачници.

Тие беа главно семејни бизниси со кои се занимаваа цел живот.  Околу две третини од менувачниците ги затворија вратите до Нова година, пишува порталот Лидер. Најхрабрите останаа на пазарот, но и по малку наивни, мислејќи дека сè уште има надеж. Сепак, според најавите, таа надеж ќе се стопи до крајот на летото, најдоцна до крајот на годинава.

Некои од нив се обидуваат да го компензираат падот на менувачкиот бизнис со воведување нови услуги како што се купување и продавање злато и работа како менувачници за криптовалути, некои менувачници воведоа плаќање од далечина, односно трансфер на пари, а некои понудија услуга за подигање пакети, како локации за подигање. Сепак, засега ништо од тоа не може да ја замени старата добра куна со размена на евро и обратно.

На веб-страницата на Хрватската народна банка има список на лиценцирани менувачи кои добиле одобрение од Банката за вршење менувачници. Според него, може да се заклучи дека повеќе од 80 проценти од овие „менувачи“ се всушност субјекти со сосема поинаква примарна дејност, а патем им доаѓа и менувачкиот бизнис, како додаток на другите услуги.

Така, на листата на менувачници се најдоа хотели, обложувалници и казина, туристички агенции, транспортни компании, бензински пумпи и слично.

– Имаше повеќе од илјада правни лица и фирми со одобрение во претходните три години. На 1 април престанаа да важат 711 одобренија за менувачко работење – велат од CNB.

Според податоците на CNB, прометот во менувачниците паднал од 616 милиони евра во првите три месеци од 2022 година на 57 милиони евра, што е помалку од десет отсто од поранешниот промет што го оствариле менувачниците во Хрватска.