Вредноста на руската рубља на највисоко ниво од април 2018 година

13

Вредноста на руската рубља во понеделникот достигна највисоко ниво во последните четири години во однос на американскиот долар, благодарение на чекорите на Москва за поддршка на валутата.

Како што јавува Anadolu Agency (AA), на почетокот на март, по започнувањето на руската војна против Украина, за еден долар биле потребни 150 рубљи.

Денеска, по растот на вредноста на руската валута, за еден долар се потребни 57,1 рубља.

Оваа година рубљата стана најуспешната валута во светот со помош на контролата на капиталот и други финансиски мерки на руската влада.