Walmart тестира услуга за личен шопинг асистент и продавници без касиери

7

229244_10150189115584236_162217_n

Фото: Facebook

Walmart започна да тестира услуги што значително ќе го намалат бројот на вработени во гигантот за малопродажба, пишува Engadget.

Првата услуга е личен шопинг асистент за оние со подлабок џеб, а доаѓа од Code Eight подружница на компанијата. Се работи за праќање на СМС пораки за добивање на препораки и правење на нарачки. Купувачот може да прати и фотографија од саканиот производ. Испораката на предмети за домаќинството се врши за 24 часа, а останатото во рок од два работни дена.

Другата услуга е од Store No. 8, што претставува инкубатор на Walmart. Наречена е Project Kepler, а ќе користи компјутерска визија и други технологии со цел да се елиминира потребата од касиери, слично на услугата Amazon Go. Малопродажниот гигант се одлучи на ваков подвиг за да биде во чекор со неговиот конкурент Amazon.