WeFood: Продавница што се грижи храната да не завршува во ѓубре

42

wefood 3

WeFood е првата продавница во Данска во којашто се продава храна чиј рок е пред истек или е со оштетена амбалажа, поради што би се нашла во ѓубре.

wefood 4

“WeFood е првиот супермаркет од ваков вид во Данска и можеби во светот што се грижи не само за луѓето со ниски приходи, туку и за оние кои се загрижени за големите количини храна што се фрлаат. Многумина сметаат дека оваа продавница е позитивна и политички коректна иницијатива за справување со проблемот“, изјави Пер Бјер од невладината организација DanChurchAid, на отворањето на продавницата, пренесува The Local.dk.

wefood 2

WeFood нуди различни видови на продукти, меѓу кои леб, овошје и зеленчук, млечни и месни производи, како и замрзната и исушена храна, коишто инаку би завршиле во ѓубре бидејќи им е оштетена амбалажата или им истекува рокот на употреба.

wefood

Цените во продавницата се очекува да бидат од 30% до 50% поевтини од супермаркетите.

Во Данска секоја година се фрлаат околу 700.000 тони храна. WeFood е чекор напред кон решавање на овој проблем.

wefood1