Worldcoin – криптовалута до која може да се дојде со скенирање на окото

99

Worldcoin, проектот за криптовалути зад извршниот директор на OpenAI, Сем Алтман и Алекс Бланија од Tools for Humanity, започна во понеделникот.

Главната понуда на тој проект е создавање на „дигитален пасош“ наречен World ID, кој докажува дека неговиот носител е човек. Процедурата на скенирање се изведува со помош на „worldcoin orb“, сребрена топка со големина на онаа за куглање, објави Ројтерс.

За да добие светски проект, клиентот се пријавува лично да направи скенирање на ирисот користејќи ја споменатата топка. Откако скенирањето на ирисот на топчето ќе потврди дека личноста е вистински човек, се создава дигитален пасош.

Постапката на скенирање и креирање дигитален пасош се нарекува „orbing“, а оваа процедура ќе може да се врши во 35 градови, односно 20 земји, објави Ројтерс, потсетувајќи дека криптовалутата worldcoin веќе има два милиони корисници. Во некои градови, токен на worldcoin се добива како „подарок“ со скенирањето.

Вредноста на worldcoin на крипто берзата Binance се движеше од почетни 0,15 долари до максимални 5,29 долари во понеделникот, пред да падне на 2,49 долари во средината на денот.

Издадени се вкупно 143 милиони светски монети, а почетната понуда е ограничена на 10 милијарди „монети“.