Xiaomi ги здружува силите со BAIC за производство на електрични возила

25

Компанијата Xiaomi ја разгледува можноста за соработка со BAIC за исполнување на плановите за лансирање на електрични возила до 2024 година

Веќе е познато дека технолошкиот гигант Apple има планови и за изградба на електричен автомобил, додека брендот Samsung веќе има свои возила пласирани во делови од Азија. Но, уште една компанија позната по своите паметни телефони е се поблиску до влез во автомобилската арена.

Xiaomi претходно вети дека ќе лансира автомобили кои ќе ја носат неговата марка на пазарот до 2024 година, но проблемите поврзани со сето тоа ја принудија компанијата да ја разгледа можноста за барање поддршка од трета страна за да ги достигне самонаметнатите рокови.

Bloomberg објави дека Xiaomi е во преговори со одделот за електрични автомобили на BAIC за развој на автомобили што ќе ги носат значките на Xiaomi. На можното поврзување се гледа како на начин производителот на паметни телефони да ги заобиколи одложувањата во добивањето лиценца за создавање на сопствени автомобили, а сепак да го одржи ветувањето од 2024 година.

Во 2021 година, Xiaomi ги објави своите планови да влезе на пазарот за електрични возила преку новоформираната компанија Xiaomi Auto Co Ltd., ветувајќи првична инвестиција од 1,5 милијарди долари што ќе се прошири на 10 милијарди долари во следната деценија. Кон крајот на 2021 година, фирмата склучи договор со Комитетот за управување со областа за економски и технички развој во Пекинг за изградба на фабрика способна да произведува 300.000 возила годишно, но се бореше да обезбеди лиценца за производство.

Властите во Кина воведоа ригорозни мерки

Кинеските власти го отежнаа добивањето лиценца по бројните компании кои скокнаа во секторот ЕВ, кои сакаат да ги добијат даночните олеснувања и владините субвенции, велат новинските извештаи. Наместо да ги охрабрува стартапите со сомнителни проекции за продажба, Пекинг сака да види фирми како купуваат други или се здружуваат за развој на електрични автомобили.

Здружувањето на Xiaomi со BAIC би ги исполнило тие критериуми, а изворите на Bloomberg тврдат дека еден од предлозите на маса е Xiaomi да купи удел во фабриката бр.2 на Hyundai во Пекинг, која е целосно лиценцирана за производство на автомобили во Кина. За објектот, заеднички проект меѓу BAIC и Hyundai кој беше отворен во 2008 година, ќе треба да се потрошат големи суми за да се ажурира и да се подготви за производство на ЕВ, но моментално работи само со капацитет од околу 50 отсто, што значи дека има потенцијал да испорачува илјадници електрични автомобили на Xiaomi.

преземено од Avtoplus.mk