YouTube на авторите им плати 30 милијарди долари за три години

17

YouTube на креаторите, уметници и медиумските организатори, во текот на последните три години, им исплати повеќе од 30 милијарди долари.

Бројот на нови канали што се приклучуваат кон партнерската програма на компанијата, што им овозможува на креаторите да заработат од огласување, е двојно зголемен во 2020 година.

YouTube, исто така, придонесе со околу 16 милијарди долари кон американскиот бруто домашен производ во 2019 година, а тоа е еквивалент на 354.000 работни места со полно работно време, пренесува The Verge.

Фото: Freepik