За пет години вештачката интелигенција ќе замени 7.800 вработени во IBM

26

Извршниот директор на IBM, Арвинд Кришна рече дека американскиот ИТ гигант „ќе го паузира вработувањето за улоги за кои мисли дека би можеле да бидат заменети со вештачка интелигенција во наредните години“.

Вработувањето во области како што се човечките ресурси ќе биде суспендирано или забавено, рече Кришна во интервју за Блумберг.

Овие улоги кои не се соочуваат со клиенти опфаќаат приближно 26.000 работници. Лесно можев да видам дека 30 отсто од нив се заменети со вештачка интелигенција и автоматизација во период од пет години. Тоа би значело дека ќе бидат изгубени приближно 7.800 работни места.

Бидејќи алатките за вештачка интелигенција ја освоија јавната имагинација со нивната способност да ја автоматизираат поддршката на клиентите, да пишуваат текст и да генерираат код, многу набљудувачи се загрижени за нивниот потенцијал да го нарушат пазарот на труд. Планот на Кришна ја означува една од најголемите стратегии за намалување на работната сила како одговор на технологијата која брзо напредува.

Секојдневните задачи како што се издавање различни сертификати или преместување на вработени меѓу оддели, најверојатно, ќе бидат целосно автоматизирани, рече Кришна. Некои функции за човечки ресурси, како што е оценувањето на перформансите на работната сила, веројатно нема да бидат заменети во следната деценија, додаде тој.

IBM моментално има околу 260.000 вработени и продолжува да вработува луѓе за развој на софтвер и улоги за соочување со клиенти. Да се ​​најде талент денес е полесно отколку пред една година, рече Кришна. Компанијата најави отпуштање на околу 5.000 вработени претходно оваа година. Сепак, Кришна рече дека IBM всушност ја зголемила својата вкупна работна сила, со што во првиот квартал биле вработени околу 7.000 луѓе.