За само шест месеци, фондовите инвестираа 139 милијарди долари во американски стартапи

42

Во САД се случува вистински инвестициски бум на сцената на технолошки стартапи и се на добар пат да ја надминат вредноста на 200 милијарди долари годишно за прв пат.

Според податоците на аналитичката и консултантска компанија EY, инвестициите во американски стартапи во првата половина на 2021 година изнесуваат 139,57 милијарди долари. Тоа е најдобрата половина година досега, и не само тоа, туку според постигнатиот резултат, веќе е постигнат нов годишен рекорд, шест месеци однапред (68,56 милијарди долари од 2019 година).

Кога станува збор за бројот на договори за финансирање постигнати помеѓу стартапи и venture фондови, од јануари до јуни имало 5.583. Тековниот годишен рекорд е 7.029, од 2018 година, пренесува порталот Quartz.

Фото: Pixabay