За светлосното шоу на Олимпијадата искористени 1.824 дронови

23

Иако немаше публика на стадионот, церемонијата на отворање на Олимписките игри во Токио беше спектакуларна.

Церемонијата на отворање на Олимписките игри во Токио траеше неколку часа и имаше светлосно шоу со употреба на 1.824 дронови.

Беспилотни летала беа користени за претворање на логото на Олимписките игри во ротирачки глобус.

И претходно беспилотните летала беа користени на слични начини, а пример е Super Bowl од 2017 година, кога 300 беспилотни летала го формираа американското знаме.

Сепак, технички, бројот на беспилотни летала што се искористија во Токио не е рекорден, бидејќи таа титула припаѓа на автомобилската марка Hyundai, Genesis. Во Шангај, Кина, за време на светлосното шоу беа користени 3.281 беспилотни летала.