За велигденскиот викенд во Хрватска се очекуваат околу 400.000 ноќевања

17

Во Хрватска досега оваа година има повеќе туристи и нивни ноќевања отколку во истото време минатата година, а Хрватскиот туристички одбор (ХТЗ), хотелиерите и туристичките агенции очекуваат дека, на крилата на добрите вести од странските пазари, позитивниот тренд ќе продолжи и за велигденските празници.

Врз основа на многу позитивниот тренд од почетокот на годината, директорот на ХТЗ, Кристјан Станичиќ, посочува оптимистички очекувања за претстојните празници.

„Од почетокот на годината имаме пораст на туристичкиот сообраќај во претсезоната од девет отсто пристигнувања и шест отсто ноќевања во однос на истиот период лани. Ова е одличен показател за оптимизам“, вели Станичиќ.

Целта, додава тој, е да се одржат добри резултати дури и за Велигден, кој означува почеток на поинтензивно патување, особено кон брегот, најмногу од најблиските пазари како Италија, Австрија, Унгарија, Словенија, но и од Хрватска.

Најмногу туристи за Велигден се очекуваат во Дубровник, Ровињ, Пореч, Загреб, Сплит, Задар и Опатија.

Според Станичиќ, добрите трендови се поддржани од воздушните линии до Хрватска, од кои некои беа воведени и пред крајот на март.

Тој наведува и дека во тековниот дел од март повеќе од 502 хотели оствариле туристички сообраќај и дека „за очекување е речиси 60 отсто од хотелските капацитети во Хрватска да бидат отворени за Велигден“.

Оптимисти се и хотелиерите, како за Велигден, така и за цела година, врз основа на добрата состојба за резервации за Велигден, но и за иднината, вели директорот на Хрватското туристичко друштво (ХУТ) Вељко Остојиќ.

„За велигденскиот викенд, од петок до понеделник, очекуваме околу 100.000 пристигнувања на туристи и околу 400.000 ноќевања“, вели Остојиќ.