За вештачка интелигенција инвестираат милијарда долари

24

Употребата на вештачка интелигенција станува сè пораспространета, што ја потврдува и веста дека компанија од областа на анализа на податоци и вештачка интелигенција, Databricks, инвестира милијарда долари, пренесува порталот Startit.

Освен главниот инвестиционен фонд Franklin Temlpetion, вложија и Amazon Web Services, како и Canada Pension Plan investment board, Fidelity Managment & Reseach и Salesforce Ventures.

Една од целите на оваа инвестиција е и партнерство со таканаречените cloud компании, бидејќи се верува дека поголемиот дел од податоците во “облак“ ќе се чуваат во таканаречени data lakes. Станува збор дел за складирање што чува огромна количина на сирови податоци во својот изворен формат, а со чие производство се занимава Databricks.

Фото: Freepik