Залихите на нафта на Русија достигнаа највисоко ниво во последните 6 недели, но профитот нагло опаѓа

10

Русија го намали профитот од извозот на нафта, дури и кога испораките на суровини преку море го достигнаа врвот во последните шест недели. Причината се големите попусти што Москва им ги нуди на азиските купувачи поради забраната на Европа за купување руска нафта, пишува Блумберг.

Вкупните испораки на сурова нафта преку море скокнаа минатата недела, достигнувајќи го највисокото ниво од крајот на април. 38 танкери натоварија 27,6 милиони барели од извозните терминали во земјата, според податоците за следење на бродови и извештаите од пристанишните агенти, собрани од Блумберг.

Забраната за набавка на сурова нафта од Европската унија стапи на сила дури на 5 декември и е ограничена на волумени испорачани по море и ги исклучува испораките преку системот на гасоводот „Дружба“. Полска и Германија ветија дека ќе престанат да увезуваат руска сурова нафта, дури и без забрана од ЕУ. Така, испораките за Европа треба да се намалат за околу 90% од минатогодишното ниво, покажуваат податоците на рускиот оператор на гасоводи „Транснефт“. Нашата земја може да испорачува руска нафта по морски пат до 2024 година.

Компаниите во Кина и Индија купуваат повеќе руска нафта во последните месеци поради падот на цените.

Значителни количини залихи на сурова нафта одат во Азија. Околу 660.000 барели дневно руска сурова нафта беа испорачани до индиските пристаништа во мај, во однос на околу 270.000 барели дневно претходниот месец.

Протоците на сурова нафта од Урал од терминалите во Балтичкото Море се опоравија минатата недела, зголемувајќи се за 417.000 барели дневно, или 29%, до највисокото ниво во последните три недели.

И покрај зголемувањето на испораките, приходите на Москва од извозните давачки паднаа за 9 милиони долари, или 5% (на 162 милиони долари). Даноците паѓаат за 10% помеѓу мај и јуни (до 44,80 долари за тон), што е еквивалентно на околу 6,11 долари за барел.

Тарифните стапки веќе паднаа за 27% од април, како одраз на големите отстапки што Русија е принудена да ги понуди за нови купувачи во Азија.

Зголемен е бројот на товари од руските пристаништа. Повеќе бродови ги напуштаат пристаништата во Балтичкото Море.

Испораките во Бугарија и Романија растат во третата недела и може да го достигнат највисокото ниво во годината.

Русија сака да го зголеми извозот на нафта за околу една петтина од нејзиното главно источно пристаниште Космино, во обид да ја задоволи зголемената побарувачка од азиските купувачи и да го неутрализира влијанието на санкциите на Европската унија, според извори на Ројтерс.

Руската компанија „Транснефт“ веќе ја зголеми количината на сурова нафта испумпана во гасоводот Космино ESPO (Источен Сибир, Тихиот океан) за 70.000 барели дневно преку употреба на хемиски адитиви за забрзување на протокот на нафта, според луѓе запознаени со ова прашање.