Залихите на нафта во САД паднаа за 0,7%

13

Комерцијалните залихи на сурова нафта во САД се намалија за 0,7 % во текот на неделата што заврши на 13 август, според најновите податоци на Администрацијата за енергетска информација (ОВIAС).

Залихите беа намалени за 3,2 милиони барели, на 435,5 милиони барели, што е нивно најниско ниво од јануари 2020 година.

Играчите на пазарот предвидуваа пад на залихите за 1,26 милиони барели, пренесе Анадолија.

Стратешките резерви на нафта, кои не се вклучени во комерцијалните залихи, останаа непроменети минатата недела, на 621,3 милиони барели, покажуваат податоците на ОВIAС.

Залихите на бензин се зголемија за 700.000 барели во набљудуваниот период, на 228,2 милиони барели.

Податоците на ОВIAС, исто така, покажуваат дека увозот на сурова нафта во САД се намалил за 460.000 барели дневно (BPD) на околу 6,3 милиони барели во неделата што завршува на 13 август, додека американскиот извоз на “црно злато“ скокнал за 768.000 барели дневно, на околу 3,4 милиони барели дневно.

Американското производство на сурова нафта истовремено се зголеми за 133.000 барели дневно, на приближно 11,83 милиони барели дневно.

ОВIAС предвидува дека американското производство на нафта ќе изнесува 11,8 милиони барели дневно во 2022 година, наспроти 11,1 милиони барели дневно оваа година.

Во ноември 2018 година, САД прво ја престигнаа Саудиска Арабија, а потоа и Русија и станаа најголемиот светски производител на сурова нафта.