Западот се преправа дека е Робин Худ со играчките на руските олигарси

25

Западните земји сакаат да си играат Робин Худ со вилите и јахтите на руските олигарси. Надевајќи се дека ќе ги искористи приходите за обнова на Украина, Европската комисија во средата предложи начини за побрзо и полесно запленување на имотот од милијардерите на црната листа, како што се металниот магнат Алексеј Мордашов и магнатот со ѓубрива Андреј Мелниченко. Вашингтон презеде слична акција. Но, премногу олабавување на судските стандарди би ја поткопало довербата во западната идеја за владеење на правото, изјавија Лиза Јука и Џина Чон за Ројтерс.

Спроведувањето на санкциите на Европската унија создава големи дупки. Некои земји-членки сметаат дека прекршувањата се кривично дело; други не. Несовпаѓањето ги охрабрува санкционираните поединци да го засноваат своето богатство во најблагите јурисдикции. Комисијата сака избегнувањето санкции да го направи сериозен криминал во целиот блок од 27 нации, заедно со перењето пари.

Одењето понатаму изгледа комплицирано. Земјите-членки запленија јахти, вили и готовина во вредност од речиси 30 милијарди евра на банкарски сметки на Руси и Белоруси. Соединетите Држави ги засилија барањата од земји како Фиџи да ги задржат таквите средства. Но, олигарсите остануваат вистинските сопственици на имотот, а западните влади често мора да плаќаат за нивното одржување.

Едноставното запленување на овие средства изгледа примамливо, но ризикува да ги оштети имотните права и може да доведе до идни злоупотреби од страна на преревносните влади. Во април, Белата куќа предложи да се прескокнат судските постапки пред конфискациите. Случаите на санкции може да се групираат и за полесно докажување, слично на случаите со мафијата.

Брисел се соочува со слични пречки. За конфискација обично е потребна осуда на суд. Но, според предлозите на комисијата, владите на ЕУ можат да конфискуваат имот врз основа на едноставно сомневање за поврзаност со организираниот криминал. На планот му е потребна поддршка од земјите-членки и Европскиот парламент; повеќето од предлозите на Белата куќа имаат потреба од одобрување од Конгресот.

Ваквата постапка би ја отворила вратата за многу судски процеси. Германија веќе предложи границата за конфискација да биде многу висока. И искуството на ЕУ со санкциите едвај е одлично. Поединци, вклучувајќи го и поранешниот украински претседател Виктор Јанукович, успешно го оспорија замрзнувањето на имотот од страна на ЕУ.

Користењето на приходите за помош на Украина создава други проблеми. Белата куќа вели дека средствата ќе ја компензираат руската агресија. Но, ова го поставува прашањето зошто Грузија и другите погодени од московскиот милитаризам не заслужуваат таква компензација. Земањето од супербогатите во Русија, за да дадеш на сиромашните во Украина, е пад надолу, анализира Блумберг.