Зара со зголемен профит

54

Најголемиот светски продавач на облека, шпанската компанија Индитекс, соопшти дека во првата половина на 2012 година остварила раст на профитот, благодарение на ширење на модниот синџир Зара низ Азија и Јужна и Северна Америка.

Нето профитот на компанијата за првите шест месеци е зголемен за 32% во однос на истиот период минатата година, на 944 милиони евра. Во соопштението на групацијата се наведува дека има „строга контрола“ над своите оперативни трошоци, наспроти растот на продажбата од 17%, на 7,2 милијарди евра.

Индитекс истакнува дека во првата половина на годината отворил 166 продавници, меѓу кои Зара, Пул енд Бер, Страдивариус, Бершка, Ојшо и Масимо Дути. Во погодената од рецесија Шпанија, Индитекс остварува 22% од својата продажба, за разлика од минатогодишните 26%.

Првата продавница Зара е отворена во 1975 година во Коруња во северозападна Шпанија, каде се наоѓа нејзиното седиште. Компанијата вработува повеќе од 109.000 луѓе низ целиот свет.