Затворени 150 фабрики во Бангладеш – работат за плата од 75 долари

41

Производителите на облека во Бангладеш затворија 150 фабрики на неодредено време.

Полицијата поднела обвиненија против 11.000 работници во врска со насилните протести со кои се бара зголемување на минималната плата, соопштија властите.

3.500 фабрики за облека во Бангладеш сочинуваат околу 85 отсто од неговиот годишен извоз од 55 милијарди долари, а оние што доаѓаат од земјата вклучуваат некои од водечките светски брендови, вклучително и Levi’s, Zara и H&M.

Условите за работа се многу тешки за многумина од четирите милиони работници во овој сектор, од кои огромно мнозинство се жени чија почетна месечна плата изнесуваше речиси 75 долари, пренесува B92.

Насилните протести за подобри плати избија минатиот месец. Оттогаш, според полицијата, најмалку тројца работници се убиени, а повеќе од 70 фабрики се ограбени или оштетени.

Комисијата назначена од Владата ги зголеми платите во овој сектор за 56,25 отсто, на 114 долари, но работниците одбија и побараа минимална плата од 210 долари.

Во четвртокот, 15.000 работници се судрија со полицијата на клучниот автопат и ја ограбија модерната фабрика Тусуку и десетина други објекти.