Земја во која сите сакаат да остарат

122

Најдобрата сојузна држава во САД за животот на пензионерите е исто така онаа што добар дел од Американците сакаат да ја избегнат, барем засега, а тоа е Флорида. Овој заклучок не беше извлечен по случаен избор, тоа е резултат на студијата спроведена од групата Blacktower Financial Management.

Приближно 25% од популацијата на Флорида има 60 години или повеќе, а најпогодни за нив се прекрасните плажи и топлото време. Просечната цена на една куќа е 252.000 долари, а животниот век на Флорида е 80 години, покажа споменатата студија.

Оваа сончева држава сега е на прво место, но во 2019 година беше на деветто место, на списокот на најдобри места за живеење за пензионерите, во САД.

Во моментов, Американците не сакаат да одат таму заради високиот процент на луѓе заразени со вирусот корона, што го потврди гувернерот минатата недела. Другите држави каде што повторно се рашири Ковид-19 ги вклучуваат Оклахома, Тексас, Ајдахо и Јужна Каролина. Што се однесува до Флорида, повеќе од 98.000 жители се позитивни на вирусот, а регистрирани се и околу 3.000 смртни случаи.

Меѓутоа, откако ќе помине пандемијата дефинитивно, оваа земја повторно станува рај за постарите граѓани. На споменатиот список, веднаш зад Флорида се Минесота, Ајова, Охајо, Тексас, Висконсин, Небраска, Пенсилванија, Илиноис, Ајдахо. Просечната куќа чини најмалку во Ајова (154.727 долари) и Охајо (153.593 долари). Повеќе од пет милиони луѓе на возраст над 60 години во моментов живеат на Флорида.

На списокот се покажа и дека Алјаска е најлошата земја за пензионерите, поради високата стапка на криминал, меѓу другото. Очекувано животниот век е најдолг на Хаваи, а Мисисипи е најдобриот по цена за постарите граѓани, поради поволната храна и недвижен имот. Западна Вирџинија има најниски просечни цени на куќите.

Иако ова рангирање може да биде корисно, тоа е само еден дополнителен чекор во пронаоѓање на идеално место за живеење, по пензионирањето. Следно, треба да имате во предвид данокот на приход и имот, близина на семејството, начин на живот и забава. Друг фактор е здравствената заштита и близина на институции кои се занимаваат со одредени здравствени проблеми.

Фото: Pixabay