Зголемени цените на оризот, која е причината?

27

Цените на оризот се искачија на највисоко ниво во речиси десетина години, откако индиската забрана за извоз на ориз и неповолните временски услови го намалија производството и залихите на основната храна во Азија, соопшти агенцијата за храна на ОН.
„Глобалната цена на оризот е особено загрижувачка“, изјави за CNBC Кингфенг Џанг, висок директор во Азиската банка за развој. „Она што изгледа јасно е дека нестабилноста на цените на храната ќе продолжи и во наредните месеци.

Освен во Индија, инфлацијата на храната во Азија досега беше релативно умерена оваа година.

Но, комбинацијата на фактори ги поттикнува стравувањата дека недостигот на залихи на ориз може да означи враќање на големите поскапувања на другите цени на храната во Азија.

Меѓу нив: екстремна клима предизвикана од глобалното затоплување, при што Ел Нињо се случи за прв пат по седум години, повлекување на Русија од иницијативата за жито во Црното Море и протекционистички политики за храна во форма на трговски ограничувања.

Ел Нињо е временски феномен предизвикан од затоплувањето на температурите на водата во источниот и централниот екваторијален Тихи Океан, што носи диви временски услови кои предизвикаа катастрофа на глобално ниво.

Во екот на кризата со цените на храната 2010-2012 година, Азиската банка за развој процени дека растот на меѓународните цени на храната од 30% во 2011 година ја зголеми цената на оризот за 10% во Азија во развој и го намали растот на бруто домашниот производ за 0,6 процентни поени. за некои земји увозници на храна во регионот.

Нагласувајќи како повисоките цени на храната ја намалуваат куповната моќ, АДБ тогаш сугерираше дека порастот на домашните цени на храната од 10% во Азија во развој ќе доведе до сиромаштија 64,4 милиони луѓе, врз основа на линијата на сиромаштија од 1,25 долари на ден. За тоа време тоа би значело зголемување на стапката на сиромаштија од 27% на 29%.

Секако, повеќето азиски земји ќе можат сами да го издржат шокот од снабдувањето со ориз.

„Цените дефинитивно пораснаа, а тоа придонесува за алармот, но и за анегдотските приказни за луѓето во паника“, рече Ерика Теј, економист на Мајбанк, која ги покрива Тајланд и Кина. „Но, ако се погледне целокупната понуда и побарувачка, азиските земји се во позиција да го надминат овој шок во цената и понудата на пазарот на ориз.