Зголемувањето на референтните каматни стапки не секогаш помага во борбата против инфлацијата

30

Повеќето земји во светот се борат против инфлацијата, предизвикана од енергетската криза, скршените синџири на снабдување и зголемената побарувачка, со зголемување на референтните каматни стапки, но оваа мерка не секогаш дава резултати, оценија гувернерите на централните банки во регионот на Западен Балкан. Самит на министри за финансии, гувернери и директори на даночните администрации во Бечиќи во Црна Гора.

Вицегувернерот на Хрватската народна банка, Михаел Фулен, говорејќи за „монетарната политика во инфлаторно опкружување“, рече дека инфлацијата е сериозна болест и дека во таа земја таа изнесува околу 12 проценти, приближно исто како и во еврозоната.

„Просечната инфлација од 1993 година до кризата беше околу два отсто, благодарение на програмата за стабилизација“, рече Фуланд, пренесува Бета.

Тој додаде дека, благодарение на таа програма, Хрватска ќе влезе во еврозоната без поголеми пресврти и ќе стане уште постабилна. „Со влегувањето во еврозоната стануваме океански брод, а сега сме мал брод“, рече Фауланд.

Во некои земји, како Унгарија, Чешка и Полска, во борбата против инфлацијата, како што рече, не помогна ниту зголемувањето на референтните каматни стапки, бидејќи инфлацијата сè уште расте.

Гувернерот на Централната банка на Црна Гора, Радоје Жугиќ изјави дека Црна Гора го решила системскиот проблем со нефункционалните кредити и дека по спроведувањето на мерките за стабилизација има „силни банкарски параметри“, како и дека монетарната политика е најздравиот дел од економијата. Имаме двоцифрена инфлација и двоцифрен економски раст, но за среќа не стагфлација“, рече Жугиќ.

Според него, една од причините за инфлацијата во Црна Гора е несоодветната структура на економијата, заснована на услужни активности и „раст на платите без економска логика“. Тој рече дека кредитната активност на банките расте и дека за осум месеци од годинава е за 37 отсто поголема од истиот период лани и за 19 отсто во однос на најдобриот период пред пандемијата.

Гувернерката на Народната банка на Северна Македонија, Анита Ангеловска Бежоска, рече дека инфлацијата во таа земја е околу 17 отсто и дека ја потиснуваат со зголемување на каматните стапки. „Инфлацијата е глобален проблем кој ги погодува сите земји, особено земјите во развој. „Очекувањата во однос на растот на инфлацијата се зголемуваат“, рече таа.

Гувернерот на Банката на Албанија, Гент Сејко изјави дека земјава има пониска инфлација од ЕУ затоа што не ја покачила струјата, но дека планира и поради тоа да расте инфлацијата. Тој рече дека референтната каматна стапка е зголемена три пати и дека треба да се внимава да не се загрозат интересите на граѓаните кои имаат кредити и чии рати ќе се зголемат. Тој посочи дека зголемувањето на каматите претставува опасност и за растот на националните долгови.

Претседателката на Извршниот одбор на АИК банка во Србија, Јелена Галиќ изјави дека банкарскиот систем во Србија е стабилен и ликвиден и дека банките се партнери на економијата и централната банка и дека треба заеднички да се борат против инфлацијата и кризата, пренесува Biznis.rs.

„Банките се преносен канал помеѓу монетарната политика и економијата. Со зголемување на референтните каматни стапки поскапуваат изворите на финансирање, но политиката на банката ќе биде одговорна и маржите ќе се намалат“, рече Галиќ.

Таа додаде дека земјите кои не се во еврозоната мора да ја земат предвид и стабилноста на курсот на домашната валута за да нема дополнително влијание врз растот на инфлацијата.

Галиќ порача дека во услови на криза треба да се ограничи потрошувачката и што е најважно да се усогласат монетарната и фискалната политика.