Жените и менаџерите од средно ниво ќе го водат „големото напуштање“

13

Индивидуалните соработници и менаџерите на средно ниво се „изгорени“ и уште поверојатно е да бараат нова работа следната година, според студијата на Qualtrics.
Третиот годишен извештај за трендовите на искуството на вработените за 2022 година покажува дека 5% помалку луѓе планираат да останат на нивната сегашна работа отколку во 2021 година. Жените на средни раководни позиции имаат три пати поголема веројатност да бараат нова работа.

Најзначајно намалување на намерата да останат на своите работни места во 2022 година има кај менаџерите од средно ниво, се вели во студијата објавена од Tech Republic.

Околу 69% од испитаниците имаат намера да се држат до својата сегашна работа во следните неколку години – а една година претходно тоа беше став на дури 83% од работниците. Над една третина (поточно 35%) ќе бараат нова работа ако треба да работат со полно работно време во канцеларијата.

Во моментов од менаџерите се очекува да го поддржат менталното здравје на своите вработени, вели д-р Бенџамин Гренџер, раководител на консултантски услуги за управување со вработените во Qualtrics. Сега е важно топ директорите да вложат максимални напори за да ја зачуваат различноста, правичноста и вклученоста на нивните луѓе.

Ако менаџерите на различни нивоа на менаџмент се „изгорени“, тие не можат да ја вршат својата работа – не можат да им помогнат на членовите на нивниот тим да работат добро, да ги пронајдат вистинските алатки и да го балансираат обемот на работа. Ова се прашања кои се истакнати во текот на студијата, а кои е важно да се решат.

Анализата покажува дека од гледна точка на управување со луѓе во организација, сега е неопходно да се „фрлат старите книги“ и „никогаш да не се погледнува назад“. Во новите услови за работа, каде што околината е „хибридна“, менаџментот мора да најде нови начини да ги задржи своите луѓе и да ја направи нивната професионална дејност привлечна.

За сложеноста на ситуацијата сведочат некои други податоци кои произлегоа од студијата:

* 29% од вработените нема да земат боледување или отсуство кога им е потребно;

* 61% од оние кои не би земале боледување поради болест укажуваат на големиот обем на работа што го имаат;

* 20% се грижат за проблемите на работа.

Студијата забележува дека мерките како што се воведување додатоци за ментално здравје или земање една недела одмор воопшто не се доволни – ова не може да го ублажи исцрпувањето од работа или да го запре „големото напуштање“. Вистинското решение, според извештајот, е „вршење напорна работа во коренот на проблемот – токсична култура која го наградува мачеништвото на работното место наместо грижата за себе“.

Истражувањето е прилично големо во размер: вклучува околу 14.000 вработени со полно работно време во 27 земји. Сите испитаници беа прашани за теми како што се самодовербата на работното место, односите со колегите, чувството за енергија на работното место.

Ако има добра вест за работодавците, тоа е дека вработените се чувствувале поенергично во последната година. Покрај тоа, 50% од работниците велат дека нивната физичка и ментална благосостојба всушност се подобрила откако работеле од далечина.

Извештајот препорачува менаџерите да ги преземат следните чекори за да ја подобрат благосостојбата на своите вработени во 2022 година:

• Практикувајте го она што го проповедате: вработените треба да видат дека нивните деловни лидери работат мудро, да се потрудат за да одвојат лично време;

• Разговор за менталното здравје: вработените велат дека првото нешто што ги обесхрабрува да се грижат за своето ментално здравје е тоа што лидерите не зборуваат доволно за овој проблем на работа;

• Промовирајте култура на благосостојба: обрнете внимание на тоа како, каде и кога е завршена работата, создадете добри навики за луѓето да се одморат и да се грижат за себе.