Зоолошка градина на иднината – Во Zootopia луѓето и животните нема да се сретнат

3

1

Група дански архитекти смислија нов концепт за градење на зоолошки градини во кои посетителите ќе можат мирно да ги набљудуваат животните, а тие ќе се чувствуваат слободни.

2

Во последно време, се повеќе и повеќе проблематизираат условите во кои животните се чуваат во зоолошките градини, и многумина веруваат дека овие области станат застарени и дека тие треба да бидат реконструирани од темел.

3

Концептот дизајниран од страна на Данците е наречен Zootopia, каде луѓето се сокриени од животните на кои им е оставен огромен простор на располагање поделен на континенти – Азија, Африка и Америка. Посетителите на овие континенти ќе можат да пристапат со помош на рампи, мостови и подземни тунели, а животните ќе можат да се видат само ако се кријат во определените засолништа.

4

Во центарот зоолошката ќе има огромен плоштад од кој посетителите ќе можат да ги набљудуваат животните. Интересно е што животните нема да бидат во боксови што е вообичаено за зоолошките градини, туку ќе можат слободно да се движат.

5

Идејата на дизајнерот е луѓето да се движат низ зоолошката градина на велосипеди, која ќе биде заштитена област со огледала за да не ги видат животните.

6

“Нашата идеја е да се создаде најслободна можна средина за животните, и да се создаде простор каде луѓето и животните ќе живеат заедно во хармонија”, пишува на страницата на компанијата која изработува нацрт футуристички зоолошки градина, објави Daily Mail.

7