Зошто амбицијата е убедливо најважна за успех во бизнисот

526

Успехот во бизнисот и животот ретко доаѓа сам по себе. Обично, потребна е многу работа за успех, а најсилното средство за постигнување на таква цел е амбицијата.

Амбиција може да се нарече желбата за успех, поради што сме подготвени да совладаме сè што е потребно. Без амбиција не би имало успех, напредок, ниту развој на човештвото воопшто.

Сепак, дали амбицијата ќе успее или не зависи само од вашата дефиниција за успех. Ако сакате да успеете професионално, вашата амбиција може да ве однесе далеку во тој поглед. Но, ако се жртвувавте до степен да бидете несреќни и осамени за да ги постигнете тие високи цели, дали сте навистина успешни?

Она што е дефинитивно точно е дека здравата амбиција може да ви помогне да успеете на многу начини. Сепак, важно е да се напомене дека само амбицијата не секогаш значи успех. Талентот, вештините и другите околности исто така играат многу важна улога.

Амбицијата е дефинирана

Преку истражување, двајца американски универзитетски професори се обидоа да ја дефинираат амбицијата и да разберат зошто некои луѓе ја имаат, а други не. Според двајцата професори, амбицијата главно е поврзана со потрагата по статус и достигнувања.

“Не станува збор само за напорна работа или не. Станува збор за постигнување работи и статус што одговара на постигнување на тие цели“, рече Џон Камејер Милер, професор на Универзитетот во Минесота.

Амбициозните луѓе не мора да сакаат да станат извршни директори на компанијата, додаде тој. Некои луѓе едноставно сакаат да станат успешни продавачи или инженери. Но, други особено во областа на управувањето, ќе сакаат да се искачуваат по високи корпоративни скали.

Самопочитување

Постојат неколку фактори кои придонесуваат за амбицијата, но една голема одредница е самодовербата, рече Несир Гаеми, професор по психологија и фармакологија на медицинскиот центар Тафтс во Бостон.

Истражувањата покажуваат дека луѓето со висока самодоверба се поамбициозни од луѓето кои имаат мала самодоверба, рече тој.

Некој што се цени себеси не мора да напредува, но “колку повеќе имате самопочит, толку сте поамбициозни, затоа што мислите дека можете да направите нешто“, објасни Гаеми.

Семејна историја и личност

Семејната историја е исто така важна, велат експертите. Ако луѓето имаат успешни родители или баби и дедовци, тие веројатно и самите ќе бидат амбициозни.

За овие луѓе, успехот е едноставно она што се очекува од нив.

Друг важен фактор на амбиција е личноста. Луѓето кои имаат високо ниво на свесност и кои се екстровертни, најверојатно имаат нагон за напредок.

Екстровертите сакаат кога другите луѓе ги препознаваат и ги фалат. Интровертните луѓе, од друга страна, се помалку загрижени дали луѓето ќе гледаат позитивно на нив и не им требаат признанија за успех за да се чувствуваат добро.

Најдобар вид на амбиција

Според истражувањета, постојат два вида амбиции: индивидуална и колективна. Колективната амбиција ја претпочитаат компаниите. Тие сакаат амбициозен поединец и лидер, но сакаат таа амбиција да се искористи во корист на компанијата.

Во корпоративниот свет, амбициозните луѓе кои се на врвот на компаниите имаат тенденција да бидат слични. Тие се обидуваат да бидат пријатни, дружељубиви и вредни за секого, но што е најважно, се обидуваат да бидат нормални. Таквите луѓе не се особено креативни, продуктивни или иновативни. Тие се само посветени на нивната компанија и тоа не придонесува за успех.

Фото: Pixabay